Strony

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Kurs na wysuwany czekoladownik



Witajcie Kochani!

Święta tuż tuż, a ja jak zwykle jeszcze nawet kartek nie wysłałam.. :) Jak zwykle wszystko na ostatnią chwilę. Też tak macie? Jeśli jesteście tak zabiegani jak ja, to przyda Wam się ten prosty kurs na opakowanie czekolady. Czekolada to wspaniały upominek dla kogoś znajomego, komu nie kupujemy wielkiego prezentu ale jednocześnie chcielibyśmy dać coś miłego i wyjątkowego :)

Mój kurs przedstawia czekoladownik, który wymyśliłam wieki temu (jeszcze zanim założyłam bloga! to było tysiąc lat temu!) Nie wiedziałam wtedy nawet, co to scrapbooking, cardmaking i wszelkie tego typu rzeczy :) Wydawało mi się wtedy, że odkryłam Amerykę :) Później okazało się, że Ameryką on nie był bo inni robili takie wcześniej - ale wzór ten stosuję do dziś :)

W ten sposób pakuję nie tylko czekolady, ale też inne "płaskie" prezenty takie jak bony podarunkowe itd. Oczywiście, w takiej sytuacji zmieniam wymiary.

Przedstawię Wam również bardzo prosty schemat, według którego można tworzyć dowolnej wielkości wysuwane pudełeczka. Zdecydowanie polecam! :)




Co będzie nam potrzebne:
1. Karton, papier wizytówkowy lub arkusz papieru Magicznej Kartki jako baza. Papiery Magicznej Kartki wyjątkowo nadają się na tworzenie bazy gdyż są wystarczająco grube i sztywne. Jeśli użyjemy cieńszego papieru na bazę - może się to źle skończyć bo pudełko po prostu się poskłada:)
2. Klej, nożyczki
3. Papier ozdobny i ozdobne dodatki.

opcjonalnie

4. Dziurkacz kółko i zaokrąglacz rogów


Zaczynamy od stworzenia bazy pudełka. Należy wymierzyć to, co ma się zmieścić w pudełku i dodać po 2-3mm. Nie chcemy później wciskać czekolady na siłę ;) Poniżej znajduje się uniwersalny schemat na zewnętrzną część czekoladownika.


Bok F  - jest to wysokość czekolady
Bok B - jej grubość
Bok A - szerokość czekolady
Bok C - jest to zakładka dzięki której skleimy nasze pudełko.

Wszystkie wymiary powiększone o 2-3mm - tak jak już wcześniej wspomniałam.

Należy pamiętać o tym, że bok C ma być krótszy niż B.
Linie przerywane to linie zagięć, ciągłe - cięć.



Najpierw wycinamy i zaginamy po liniach bigowania nasze pudełko.



OPCJONALNIE

W jednym z boków wycinamy dziurkaczem półkole tak, aby łatwiej wyjmowało się środkową część pudełka. Nie jest to jednak niezbędne, gdyż można "wypchnąć" pudełko palcem :)




Następnie przyklejamy bok C do boku B od wewnątrz. Jest to ważne dla zachowania estetyki. Jeśli nakleimy C na B od zewnątrz, to stworzy nam się brzydki, niedokończony bok.




Następnie przygotowujemy środek pudełka.


Podczas jego przygotowania, należy użyć wszystkich wcześniejszych wymiarów i.. skrócić je o 1 milimetr :) Dlaczego? Otóż aby środek swobodnie wsuwał się do pudełka, nie może mieć idealnie takiego samego rozmiaru. To samo tyczy się środka "na długość" i "wysokość". Grubość papieru sprawi, że będzie wystawało lub rozpychało pudełko.


Dlatego wszystkie wymiary (F1, A1, B1) należy obliczyć skracając wymiary A, B, F o 1 milimetr :). Wtedy swobodnie wszystko się zmieści :)



Wymiar D to wymiar naszych zakładek które będą w pudełku. Jest zupełnie dowolny, ja zwykle robię ok 3-4cm. Jak kto lubi :) 



Opcjonalnie można zaokrąglić rogi wkładki. 

Gdy już całość jest gotowa, otrzymujemy takie oto wysuwane pudełeczko.



Pozostaje tylko je ozdobić i....

Włala!







Przypominam o MEGA GRUDNIOWYM WYZWANIU, do którego można zgłaszać prace z użyciem naszych tegorocznych fribików :) Pamiętajcie, o użyciu materiałów Magicznej Kartki tak, aby stanowiły one wyraźną część pracy.

A oto kolejny fribik dla Was - jeżeli wykorzystacie go w swoich pracach, będzie nam bardzo miło, jeżeli podlinkujecie go i podpiszecie źródło - z góry dziękujemy  :)




4 komentarze:

  1. wow super :) dziękuję za kursik, naewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo oryginalny sposób na super opakowanie czekolady.Kursik dokładniutki, wart wykorzystania, przy nadarzającej się okazji.
    Wesołych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny kursik i bardzo przydatny ,jestem początkująca ale na pewno z niego skorzystam dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wszystkie Wasze komentarze :)